недеља, 31. мај 2009.

Peticija za Park na Keju

Na ovom snimku su zabeležene istorijske izjave kako neki zamišljaju park na zemunskom keju.
Sumanuta je ideja sužavati već uzak park i to radi parkinga (koji već postoji obeležen na uličnom kolovozu) sa radovima bez valjanih dozvola za gradnju. A, pričica direktora Zelenila je obična nebuloza, jer ili je parking ili je park.
Saobraćaj ometa 'Naplatna rampa' na ulazu u pijacu, a ne Park na Keju !




MI SMO OBIČNI ZEMUNCI KOJI VOLE SVOJ GRAD SVIM SRCEM!
"Neki od nas su rođeni i odrasli ovde, neki su se doselili. I to je jedina stvar po kojoj se razlikujemo. Svi mi zajedno volimo Zemun i sve što je u njemu. Svi mi zajedno ŽIVIMO za Zemun i želimo da on nastavi da živi za nas! Sa tim razlogom smo se udružili i počeli da se borimo protiv nekih koji misle da " može lako da se uđe, da se ruši tuđe".

Jedne nedelje u maju 2009. taj neko je doterao čelične zveri i veliki broj radnika i preko noci iskopao i uništio više od 50 procenata zelene površine. I to sve u cilju da se naprave nova parking mesta.

Negde početkom maja su zapoceli radovi na Zemunskom keju, odnosno iskopavanja. Prva pomisao nam je bila da menjaju neke cevi, medjutim nakon četiri dana smo saznali da se ustvari na toj zelenoj površini prave parking mesta. Izrevoltirani tim saznanjem, mi, tj. stanari okolnih zgrada pokusali smo da saznamo ko izvodi radove, s obzirom da nigde nije istaknuto obaveštenje ni o izvodjacu ni o investitoru, što svi znamo da je obavezno po zakonu."
http://zemunskikej.webs.com/apps/photos

Ovako je počelo, a kako će se završiti - to ćemo tek videti. Za sada je predata Peticija Gradonačelniku i Narodnoj Kancelariji sa 2.200 potpisa protiv izgradnje parkinga u parku :


Stanari zgrada u ulicama Kej Oslobodjenja 21. i Mornarska 7. u Zemunu uz podrsku svojih suseda i svih gradjana ljubitelja Zemunskog keja, podnose Vam peticiju protiv zapocete bespravne izgradnje parking mesta u ulici Kej Oslobodjenja na zelenoj povrsini.
Peticija u trenutku dostave sadrzi 2185 potpisa gradjana Srbije kao i 24 potpisa stranih drzavljana. Imajuci u vidu da je na sednici Skupstine grada Beograda odrzanoj 26.12.2003. na osnovu clana 54. Zakona o planiranju i izgradnji (“Sl.Glasnik RS”. Br. 47/03) i clana 11. i 27. Statuta grada Beograda (“Sl. list grada Beograda” br. 18/95; 20/95; 21/99; 02/00 I 30/03) donela PLAN DETALJNE REGULACIJE STAROG JEZGRA ZEMUNA.
Po navedenom planu ulica Kej Oslobodjenja na potezu od ulice Djure Djakovic do “Stare Kapetanije” ima projektovanu sirinu od 9m, od toga 7m je za kolovoz a 2m namenjena su za 80 parking mesta (vec postojeca). Ostatak poteza ka Dunavu vodi se kao zasticena zelena povrsina – setaliste sa bogatim kulturnim sadrzajem.
Imajuci u vidu da su sredinom tekuceg meseca otpoceti radovi na pozicioniranju parking mesta preko zasticene zelene povrsine a po zahtevu Opstine Zemun na osnovu inicijative 300 gradjana, podneli smo prijavu Gradskoj Inspekciji 19.05.2009.pod brojem 1739 na osnovu sledecih prekrsaja: nezasticeno i neobelezeno gradiliste,nedostatak osnovnih informacija o investitoru i izvodjacu radova (sto je obavezno po zakonu) kao i nedostatak uredne dokumentacije sa validnim dozvolama.
Radovi i pored nase kao i mnogih drugih prijava su nastavljeni sve do Vaseg dolaska, stoga smo se osetili duznim da zapocnemo peticiju za obustavu radova i vracanje Keja u prvobitno stanje.
Problem parkiranja prisutan je ne samo na ovom prostoru vec i u drugim delovima opstine Zemun i treba ga resiti shodno usvojenom planu Detaljne regulacije jezgra starog Zemuna. Nacini za resenje ovog problema su mnogobrojni. Jedna od ideja je pretvaranje dela ulice Kej oslobodjenja u jednosmeran saobracaj – cime se direktno izbegava usko grlo u delu Masarikovog trga. Takodje postoji realna mogucnost izgradnje montazne visespratne garaze na vec postojecem parkingu na Masarikovom trgu kod pijace. Ne sumnjamo da postoje jos mnoga resenja, koja strucni ljudi daleko bolje resavaju od obicnih gradjana – primer resenja parkiranja kod pijace Zeleni Venac.
Ovim pismom zelimo da naglasimo, da je ova inicijativa potekla od stanara starog jezgra Zemuna, sa najiskrenijim motivima ocuvanja lepote Zemuna i Zemunskog keja, bez ikakve politicke i stranacke konotacije.
Ovo je iskljucivo gradjanska inicijativa sa ciljem ocuvanja lepota naseg grada za buduca pokolenja.
Vama kao Gradonacelniku zahvalni smo sto ste prilikom posete nasem Keju zaustavili bezakonje i vandalizam lose osmisljenih radova koji su do sada uzrokovali mnoge stete, izmedju ostalih kvarove na elektromrezi (neki delovi setalista jos uvek nisu osvetljeni) i mrezi vodovoda.
Ovom priliko molimo Vas da odredite termin kada bi nasi predstavnici mogli da vas posete i izloze problem u celosti kao i moguca resenja istog,jer podrska nasoj inicijativi svakoga trenutka je sve veca.
S postovanjem,u ime Skupstine stanara zgrade Kej Oslobodjena 21 i Mornarska 7
Vesna Bojovic, Darinka Nenadic, Abdurahmanovic Olivera
Prilazemo:
  1. fotokopiju 2185 potpisa gradjana protiv izgradnje prking mesta na zelenoj povrsini Zemunskog keja.
  2. fotokopiju 24 potpisa stranih drzavljana,podrske ocuvanja Zemunskog keja
  3. fotokopija plana detaljne regulacije starog jesgra Zemuna
  4. fotokopija skice plana DUP-a
  5. fotokopija slike ucinjene stete

Pošto je potpuno jasno da je napravljena velika greška sa pokušajem izgradnje parkinga u parku na Keju, koja se kosi sa svim planskim dokumentima, a pogotovu sa željom većine zemunaca da imaju svoj park na keju za šetnju, a ne parkiranje, sada je na redu 'Obnova parka', jer je načinjena velika šteta koju treba hitno popraviti:

Predhodna 3 bloga od našeg zemunca pod nikom 'Zuma' preneta su sa interneta i objavljena i na ovom blogu, jer su odlično i argumentovano napisani, a odslikavaju osećaje i stav nas koji smo potpisali Peticiju kao i Inicijativnog odbora za zaštitu Keja.
Ti blogovi su dopunjeni pojedinim slikama i klipovima kao podrška argumentima.